dimecres, 9 de desembre de 2009

Aminatu Haidar


Espanya mai assumeix les seves responsabilitats: malgrat ser la potència colonitzadora, a finals dels setanta va deixar abandonats a la seva sort i a la solidaritat internacional el territori i els habitants del Sàhara. A més, tot i marxar, durant tots aquest anys l'Estat ha fet el contrari del que el dret internacional preveu, i sense immutar-se ha permès la mort lenta de tot un poble, abandonant-lo a la dictadura marroquina.

Aminatu Haidar, la líder i activista sahrauí, ha carregat a la consciencia d'Espanya el trist paper de tots aquests anys. El joc de voler acontentar el regne del Marroc per poder mantenir uns anys més les colònies de Ceuta i Melilla ha comportat la traïció a la República del Sàhara i un ridícul històric entre la comunitat internacional, on les metròpolis sempre han tingut cura de les excolònies.


La fermesa d'Aminatu Haidar i els seus plantejaments de radicalitat democràtica han posat contra les cordes el Govern espanyol. A pocs dies de la Presidència Espanyola de l’Unió Europea, Rodríguez Zapatero es troba amb una bomba entre les mans, d'aquí les presses del ministre Moratinos per pactar una resolució de consens. Una resolució que no fa cap referència al dret d'autodeterminació, un tema tabú pel Govern espanyol.


Espanya té un greu problema de credibilitat: la manca de capacitat de resposta als canvis internacionals li comença a passar factura, el no-reconeixement d'alguns països nous com Kosovo és una mostra d'aquesta situació. L'actitud amb el Sàhara és de pura vergonya, i la manca de capacitat per acceptar les realitats nacionals catalana, basca o gallega demostren intolerància i sectarisme.


La fermesa, la valentia d’Aminatu Haidar i la seva lluita pels drets del poble sahrauí han tret els colors al Govern espanyol, ha tornat a posar al punt de mira internacional el drama que viuen milers de refugiats per culpa de la dictadura marroquina, amb la complicitat espanyola arran d'haver defugit durant anys de les responsabilitats vers el procés de descolonització.

Mai com ara una actitud heroica com la d'Aminatu Haidar ha posat contra les cordes al poderós Govern espanyol. Les reivindicacions d'Aminatu són un exemple pel nostre país, immers en la celebració de les consultes populars per la independència, el nostre propi procés de descolonització. Només depenem de nosaltres per aconseguir les fites proposades. En democràcia les urnes són decisives, per això els espanyols d'un signe o d'un altre no volen les consultes: uns ho diuen a la cara i altres ho canalitzen boicotejant la festa de la democràcia.

directe!cat